חרדת נהיגה: כל מה שצריך לדעת על התופעה והטיפול

עבור רובינו, הוצאה של רישיון נהיגה והאפשרות לנהוג על כלי רכב זה דבר מבורך, כזה המאפשר לנו ניידות גבוהה ונותן לנו את האפשרות להגיע בקלות ממקום למקום כאוות נפשנו. ובעוד ישנם כאלו שבוחרים לנהוג על רכב פרטי ממקום למקום לצד אנשים שבוחרים להתנייד אך ורק בתחבורה ציבורית, יש בינינו אנשים שהיו רוצים מאד לנהוג ברכב, אבל לא מסוגלים לעשות זאת מפני שהם סובלים מתופעה שנקראת חרדת נהיגה. זה אולי נשמע לכם לחלקכם כמו דבר מצחיק ואולי אפילו לא אמיתי, אבל מדובר בתופעה אמיתית ומוגדרת המקשה על אנשים לעלות על רכב ולנהוג, אפילו אם אלו נהגים מיומנים ומנוסים שבהחלט יודעים כיצד לשלוט ברכב. אם אתם חווים קושי בעצמכם לנהוג או מכירים אדם קרוב שחווה קשיים כאלו, יכול מאד להיות שמדובר על חרדת נהיגה ואנו רוצים להסביר על התופעה ועל אפשרויות הטיפול בה.

גורמים לחרדה ושיטות טיפול – הכירו את מכון חיבורים

לא כל הפסיכולוגים והמטפלים יודעים לטפל בחרדת נהיגה בצורה מקצועית, וחשוב להכיר את המקומות שכן עושים זאת בצורה טובה כמו מכון חיבורים. מייסדת ומנהלת המכון היא שיר לוין, וצוות המכון מורכב מעשרות מטפלים ומטפלות מוסמכים בשיטות שונות, עם התמחות ספציפית בנושאים של חרדה וכן התמחות ספציפית בחרדת נהיגה.

צוות המכון מסייע להבין את הגורמים לחרדה שהם מגוונים ומשתנים גם הם מאדם לאדם. הרבה פעמים זה יכול להיות אירוע טראומתי כמו תאונה שלנו או של אדם קרוב, ומרבית המטופלים בהחלט מצליחים לשים את האצבע על רגע אחד בזמן בו פעולת הנהיגה הפכה מפעולה שגרתית לגורם חרדה. למרבה המזל יש דרכי טיפול ועם התמדה ונכונות של המטופל, ניתן להתגבר על הבעיה ולחזור לנהוג תוך זמן קצר.

מהי חרדת נהיגה?

חרדת נהיגה היא חרדה הנובעת מהיבטים שונים הקשורים בנהיגה ברכב. זה יכול להיות פחד וחשש מאובדן הדרך וקושי בהתמצאות, קושי וחשש לנהוג בחושך, פחד מפני נסיעה בכבישים מהירים, פחד וחשש לנסוע במזג אוויר סוער או חשש מקלקול של הרכב שיגרום לפגיעה או תאונה. לכל מי שסובל מחרדת נהיגה יש את המאפיינים האישיים שלו ואין שני מקרים זהים לחלוטין. שימו לב שלא מדובר על חשש קל שעובר לאחר שמשיגים תחושת ביטחון, אלא על חרדה משמעותית עם תסמינים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות, בחילה, רעד וכאבי ראש, המונעים כליל מהאדם לבצע את פעולת הנהיגה. המשאבים שהגוף מגייס כדי להתמודד עם החרדה, לא מאפשרים את השליטה והריכוז הנדרשים בשביל לנהוג בצורה בטוחה.

חרדת נהיגה: כל מה שצריך לדעת על התופעה והטיפול

טיפול בבעיה

חשוב להבין שאין כפתור קשם שלוחצים עליו והבעיה עוברת והטיפולים מתמקדים בניהול החרדה עד לנקודה בה ניתן יהיה לחיות איתה בשלום, כאשר עם הזמן היא תצטמצם למינימום. לרוב מטפלים בחרדת נהיגה בטיפולים ממוקדים וקצובים בזמן כמו טיפול CBT (טיפול קוגנטיבי התנהגותי) או טיפול בגישת ACT (טיפול בקבלה ומחויבות), כאשר הדגש הוא על מתן כלים להתמודדות נכונה עם חרדת נהיגה ויצירת מודעות לדפוסי החשיבה הבלתי יעילים המגבירים את תחושת החרדה ומונעים מאיתנו לעלות לרכב ולנהוג בו.

מה שחשוב לזכור, זה שממש לא חייבים להשלים עם מצב של חרדת נהיגה, ושגם במקרים הקיצוניים והקשים ביותר, בעזרת טיפול מתאים ועקבי אפשר להתגבר על הבעיה.

אם אתם מרגישים שאתם סובלים מחרדת נהיגה או שאתם מכירים אנשים שיש להם את הבעיה הזו, אנו ממליצים לפנות לייעוץ מקצועי בהקדם האפשרי.

**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות
Scroll to Top